Niedobór żelaza

niedobór żelaza

Żelazo – niezbędne jak powietrze dla ludzi, którzy cierpią na jego niedobór, są bladzi, przepracowani, zmęczeni, miewają bóle głowy, są osłabieni i często zapadają na infekcje, a tak faktycznie chcą być zdrowi – chcą być „ludźmi z żelaza”.

Sprawdź i Ty czy nie masz zaniżonego poziomu żelaza w organizmie?
Ludzi z zaniżonym poziomem żelaza w organizmie cechuje bladość, wyczerpanie, podatność na zmęczenie, bóle głowy, skłonność do omdleń, bezsenność, marznięcie nawet, kiedy jest ciepło, alergia, astma, częsta zapadalność na infekcje z uwagi na obecność w organizmie grzybów, bakterii chorobotwórczych a nawet robaków (m.in.: lamblie, glisty) – to objawy choroby, która długo określana była jako blednica (chloresis).
W dawnych czasach nazywano ją chorobą dziewic. Jednak dopiero w XX wieku dowiedziono, że jest to jedna z postaci niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza.

W Polsce niedokrwistość występuje u około 40% młodych kobiet.

Niedokrwistość

Widocznym objawem niedokrwistości jest tzw. anemiczna bladość skóry. Charakterystyczne symptomy to także: łatwe męczenie się, zadyszka nawet przy niewielkim wysiłku, dużo mniejsza sprawność fizyczna, apatia, słabsza odporność na infekcje, trudności w koncentracji, senność lub bezsenności bóle i zawroty głowy, szumy w uszach, „mroczki” przed oczami, czasem stany podgorączkowe, omdlenia, osłabienia, a nawet bóle w okolicy serca.
Opisane teraz oraz we wstępie objawy są typowe także dla innych schorzeń, a nawet mogą wystąpić u zupełnie zdrowego człowieka. Ważne jest rozpoznanie niedokrwistości na podstawie badania krwi tzw. morfologii. Wykaże ono, jaka jest liczba każdego rodzaju krwinek (leukocytów, erytrocytów płytek krwi) w 1 mm³ krwi.
Zbyt mała liczba erytrocytów (norma to 5 mln u mężczyzn i 4,5 mln u kobiet) oznacza niedokrwistość – anemię. Najpowszechniejszy rodzaj tego schorzenia, zwany niedokrwistością niedobarwliwą, wiąże się z deficytem żelaza lub ze zwiększonym na nie zapotrzebowaniem wywołanym np. utratą krwi.
Większość zapasów żelaza zmagazynowana jest w hemoglobinie – barwniku czerwonych krwinek. Gdy stężenie żelaza jest zbyt małe, układ krwiotwórczy nie wytwarza dostatecznie dużo tych krwinek lub mają one za mało hemoglobiny. Większa cześć żelaza organizm zużywa jako „paliwo” , by mógł prawidłowo funkcjonować system odpornościowy, resztę trzyma w zapasie. Na 20 miliardów czerwonych ciałek krwi w organizmie, żelaza jest tylko 3,0-4,5 grama. Jego znaczenie trudno jest jednak przecenić. Jest niezbędnym mikroelementem człowieka. Wchodzi w skład enzymów i czerwonych ciałek – hemoglobiny, której jest najważniejszym składnikiem, ponieważ przenosi tlen z płuc do krwinek.
U kobiet zapas ten jest niewielki – magazynujemy jedynie około 3 gramy żelaza.
Tymczasem z powodu menstruacji, co miesiąc tracimy około 1,3 – 4 mg żelaza dziennie. W każdym cyklu kobiety tracą około 30 mg żelaza i strata ta powinna być szybko uzupełniona np. poprzez stosowanie Iron Plus (chelatowane żelazo) 1 kaps. dziennie a podczas menstruacji i po niej 2- 3 kapsułki dziennie, Full Spectrum (chelatowane minerały>>) 1 tabl. dziennie a na 10 dni przed okresem, w trakcie i po nim warto zwiększyć dawkę do 2-3 tabl. dziennie lub Super Mega 50 1 tabl. dziennie. Dlatego też kobiety są bardziej skłonne do anemii.
Hemoglobina to „oddechowy” barwnik krwi zawarty wewnątrz krwinek czerwonych (erytrocytów) przenoszący tlen. Hemoglobina jest białkiem złożonym z grupy prostetycznej zwanej hemem, pochodnej porfiryny złączonej z atomem dwuwartościowego żelaza i białka prostego – globiny.
Na cząsteczkę hemoglobiny przypadają cztery hemy (każda z nich może przyłączyć cząsteczkę tlenu) i cztery globiny. W zależności od niewielkich różnic w budowie białkowej części hemoglobiny wyróżniamy hemoglobinę płodową (HbF) i typu dorosłych (HbA). Po urodzeniu dochodzi do szybkiej wymiany HbF na HbA czego objawem jest żółtaczka noworodków.
Transport tlenu odbywa się bez zmiany stopnia utlenienia atomu żelaza. W kapilarach płuc hemoglobina po połączeniu się z tlenem przybiera postać oxyhemoglobiny (krew utlenowana, tętnicza), która następnie krążąc po całym organizmie roznosi tlen do wszystkich tkanek. Tam następuje odłączenie tlenu i przyłączenie dwutlenku węgla, który tworzy z białkami hemoglobiny karbaminiany (krew odtlenowana, żylna) i w końcu zostaje przetransportowany do płuc i wydalony, a jego miejsce znów zajmuje tlen.

Niedobory i uzupełnienia żelaza

U zdrowego człowieka żelazo podlega procesowi recyrkulacji – uwolnione z rozpadających się krwinek czerwonych jest wbudowywane do nowo powstających erytrocytów. Gdy poziom żelaza we krwi jest obniżony, organizm wchłania je z pożywienia. Choć żelazo jest rozpowszechnione w produktach zwierzęcych i roślinnych, to obecnie jego niedobór stał się zjawiskiem powszechnym. Wynika to przede wszystkim z faktu, że w wielu produktach żelazo występuje w formie trudno przyswajalnej czyli niechelatowej (czyli bez połączenia z białkiem jak to ma miejsce w każdej formie naturalnej w przyrodzie).
Jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że z całości spożytego żelaza wchłonięciu ulega zaledwie 8-10%, to stanie się jasne, dlaczego tak często mamy do czynienia z niedoborami tego mikroelementu, prowadzącymi do niedokrwistości.
Najbogatszym źródłem żelaza jest mięso wołowe, a zwłaszcza nerki i serce, również wątroba wieprzowa. Na przykład zjedzenie podwójnej porcji steku wołowego dostarcza dwukrotnej dawki dziennego zapotrzebowania na żelazo u kobiet i trzykrotnej u mężczyzny. Żelazo zawarte w mięsie wchłania się w 20-30%, podczas gdy w produktach roślinnych tylko 1 – 6%. Trzeba też pamiętać, iż żelazo najlepiej jest wchłanianie w obecności prawidłowej mikroflory jelit tzw. „przyjaznych bakterii” oraz z udziałem witaminy C.
Ubogie w żelazo są: mleko, a także produkty mleczne ( sery, ale najkorzystniejsze to maślanka i kwaśne mleko – kefir), pszenna mąka biała, biały ryż, ziemniaki i większość świeżych owoców. Wchłanialność żelaza spowalniają też tłuszcze nasycone oraz te nienasycone obecne w jedzeniu. Warto np. dodawać do większości pokarmów oliwy z oliwek.
Z suplementów spowalniających wchłanialność żelaza są produkty z niezbędnymi nienasyconymi tłuszczami EFA takie jak Omega 3 (3 kapsułki dziennie) oraz Evening Primrose Oil (6 kapsułek dziennie) stosowane do posiłków oraz produkty stosowane przed posiłkami takie jak Strong Bones 3 x po 2 kapsułki oraz duże ilości błonnika np. Fat Absorber lub Nopalin.
Ponieważ sam problem nadmiaru żelaza dotyczy nieprawidłowego działania pewnych mechanizmów w organizmie, warto zastosować tutaj OXYMAX – dotlenieni organizmu, rozrzedzenie krwi a przy okazji likwidacje ewentualnych zarodników pleśni i bakterii będących w krwioobiegu i w organizmie. Warto zastosować Pro Selenium jako grzybobójcę i produkt spowalniający rozwój chorób genetycznych.

Zwiększanie przyswajalności żelaza w codziennej diecie

Żelazo wchłania się lepiej w towarzystwie witaminy C. Zaleca się by dziennie suplementować tę witaminę w postaci naturalnej tzn. w formach chelatowych.
Niewielkie ilości witaminy C zawierają rośliny: czerwona papryka, natka pietruszki, rzeżucha, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, aronia, kiwi, pomarańcze, cytryny, kwaszona kapusta oraz soki owocowe. Należy pamiętać, iż witamina C wraz z bioflawonoidami (barwniki np. w skórce owocowej), wytwarzana jest w dojrzałym owocu pod wpływem promieni słonecznych.
Owoce południowe zbierane jako niedojrzałe i dojrzewające podczas transportu np. cytrusy, zawierają znikome ilości witaminy C.
Pamiętaj również, iż wrogiem w przyswajaniu żelaza jest kawa i herbata oraz mleko – płyny te opóźniają lub wprost uniemożliwiają wchłanianie żelaza.
Jeśli dość często przyjmujesz te płyny, a także syntetyczną aspirynę (nasila krwawienia), sterydy, antybiotyki, doustne środki antykoncepcyjne lub inne leki farmakologiczne, pomyśl o dodatkowym uzupełnianiu zapasów żelaza w postaci najlepiej wchłanianych produktów naturalnych – chelatowanych.
Poziom wchłanialności żelaza z produktów chelatowych jest do 10 razy wyższy niż z innych produktów półsyntetycznych bez wiązań chelatowych, które jeśli kupujesz – przepłacasz za nie, gdyż wchłaniają się słabo lub wcale.
Najlepszym tego typu produktem na rynku polskim jest kompleksowy produkt IRON Plus, zawierający w swoim składzie chelaty żelaza, jak również pomocną we wchłanianiu witaminę C wraz z bioflawonoidami. Jego wchłanialność na wysokim poziomie, jest odczuwalna przez pacjentów od razu, u których poprawiają się wyniki badań krwi oraz koloryt skóry i samopoczucie.
Pamiętaj zawsze o dodatkowym podawaniu mikroflory w postaci produktu AC Zymes, a to pozwoli Ci uzyskać jeszcze lepszą wchłanialność minerałów.

Algi – bogactwo żelaza

Warto wiedzieć, że algi opisane w Ocean21 oraz Spirulina MAX zawierają aż 56 razy więcej żelaza niż słynący z żelaza szpinak i 28 razy więcej niż surowa wątroba. Algi dla zdrowia, warto stosować w ilości 4,5 – 5 gram dziennie.
Kiedy włączysz do codziennej diety około 5 gram alg, Twój posiłek będzie wypełniony w niezbędne składniki odżywcze i lecznicze na cały dzień.
Profilaktyka to 1 miarka 30 ml OCEAN21. W niej znajduje się ponad 3,1 grama alg. Jeśli leczniczo podasz 2 miarki OCEAN21 dziennie po 25 ml, uzyskasz łącznie dawkę leczniczą 50 ml, w której będzie 5,2 grama alg aż w 8 rodzajach. Pozwoli to na znacząca poprawę Twoich wyników badań krwi.

Udział innych składników w niedoborze żelaza

Niedokrwistość nie zawsze spowodowana jest brakiem żelaza, a niedobór innych składników odżywczych nie wyrówna się , uzupełniając tylko samo żelazo. Warto zatem stosować chelatowe formy w profilaktyce podając np. u kobiet 18 mg dziennie , a u mężczyzn 10 mg. Przed rozpoczęciem intensywnej kuracji większymi dawkami, warto sprawdzić jego stężenie we krwi. Można również korzystać z wielu innych produktów kompleksowych, zawierających chelatowane żelazo np.:
VITALE do grupy krwi
Senior Formula
Menopausal Formula
NEW LIFE
OCEAN21
Inne produkty takie jak Power Mins, Super Mega 50 czy Full Spectrum


Zobacz też powiązane artykuły

  • Woda z wodociągówWoda z wodociągów Czy rzeczywiście potrafimy z takich wód wyczarować zdrową wodę do picia tak jak to […]
  • Filtrowanie osmotyczneFiltrowanie osmotyczne Najważniejsze dla życia i zdrowia człowieka jest to co człowiek je, czym oddycha i co […]
  • Rzuć palenieRzuć palenie Razem rzucamy szkodliwy nałóg.. Rzucenie palenia może być teraz naprawdę łatwe. Obecnie […]
  • Jak rzucić palenie?Jak rzucić palenie? Na pewno wśród tych co czytają ten artykuł są osoby które kiedyś próbowały rzucić […]