Jak zdrowo marynować mięso?

Czym jest Marynowanie?

Marynowanie to moczenie w aromatycznej cieczy przez pewien okres czasu, by nadać smak i zapachy przygotowywanym składnikom. Marynować można dosłownie wszystko od mięsa i drobiu, poprzez owoce morza po warzywa.

Jak marynować mięso?

W zależności od rodzaju przyrządzanego mięsa, zależy czas marynowania. Białe mięsa marynuje się krócej, 3-4 godziny, spokojnie wystarczą na zamarynowanie piersi z kurczaka, natomiast mięsa ciemne (wołowina) należy marynować dłużej, nawet całą noc.

Najlepsze są domowe, przygotowane z połączenia bogatych w przeciwutleniacze składników, takich jak soki z owoców cytrusowych, miodu, oliwy z oliwek, pomidorów, papryki i świeżych ziół.  Jednak marynaty, poza pozostawieniem skoncentrowanego smaku, mają również pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż składniki tych sosów chronią przed szkodliwymi bakteriami, ale także ułatwiają trawienie mięsa.

Owoce morza – do delikatnych należy używać delikatnych ziół, takich jak estragon. Bardziej „wytrzymałe”, czyli np. kalmary można marynować w majeranku lub oregano. Przy marynowaniu owoców morza  należy unikać marynowania w cytrynie, ponieważ ścina białko, co powoduje przywieranie do patelni lub rusztu.

Steki – należy unikać marynowania w alkoholu, ponieważ nie odparuje podczas gotowania. Lepiej postawić na prostotę – sos sojowy, tymianek lub czosnek. Jednak z czosnkiem też nie należy przesadzać, bo może zgorzknieć

Mięso na gulasz – można marynować w alkoholu, ponieważ proces gotowania jest na tyle długi, że zdąży odparować. Wino użyte do marynaty powinno być to same, które następnie zostanie podane do potrawy.

Warzywa – należy natrzeć delikatnie oliwą i i posypać świeżymi ziołami. Marynując kilka warzyw do jednej potrawy, można marynować je osobno, każde w innym ziele.

Najpopularniejszymi składnikami marynat są:

-tłuszcz (zwykle olej lub oliwa),
-kwas (ocet, wino, lub cytrusowych),
-środki aromatyzujące (przyprawy, zioła, czosnek).

Mięso można marynować również w jogurcie lub maślance. Wapń zawarty w nabiale rozbija zawarte w mięsie twarde wiązania mocujące białka razem. Jest to najłagodniejsza metoda skruszania mięsa.

Także owoce, takie jak kiwi, ananas, czy papaja enzymy i skruszają znajdujące się w mięsie wiązania białkowe. Jednak stosując te składniki, nie należy zbyt długo trzymać mięsa, ponieważ może stać się zbyt kruche.

To, jakich składników użyjemy do marynaty zależy od tego, co będziemy przyrządzać. Jeżeli na przykład marynujemy mięso na gulasz, to należy zamarynować również warzywa, które zostaną dodane do potrawy.

Najlepsze marynaty są często najprostsze i przygotowywane w domu ze świeżych składników. Przygotowaliśmy listę marynat do różnych mięs:

1. Marynata do steków

marynata do stekówSkładniki:

4 cebule szalotki
2 duże ząbki czosnku
2 limonki
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka czerwonego chili (suszone płatki)
1 łyżeczka mielonego kminku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól

Cebulę obrać z łupiny i pokroić na połówki. Limonki umyć i wycisnąć sok do miseczki, dodać resztę składników, po czym wymieszać i pokryć mięso. Marynować w lodówce przez godzinę.

2. Marynata na bazie octu balsamicznego

Ocet balsamiczny jest jednym z słabszych octów,idealnie komponuje się z wieprzowiną, stekami i kurczakiem.

Składniki:

2 ząbki czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
kilka listków świeżego tymianku
oliwa z oliwek
grubo mielona sól morska
grubo mielony czarny pieprz

Czosnek obrać z łupiny i posiekać. Mięso natrzeć wszystkimi składnikami, po czym przełożyć do szklanej miski lub worka ze struną. Wstawić do lodówki na około 40 minut.

3. Marynata Tandoori

tandoori

Marynata na bazie jogurtu, rewelacyjna do kurczaka.

Składniki:

1 opakowanie jogurtu greckiego
4 duże ząbki czosnku
1 cytryna (sok)
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kminku
1 łyżka kolendry
1 łyżeczka

a świeżo tartego imbiru (lub suszonego)
1 łyżeczka papryczki chili (suszonej)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki papryki
sól morska
czarny pieprz

Czosnek obrać z łupiny i posiekać. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, po czym oprószyć solą i pieprzem. Jogurt połączyć z przyprawami, czosnkiem oraz sokiem z cytryny, następnie polać mięso. Mięso odstawić na co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.

4. Marynata ziołowa (marynowanie mięsa mielonego)

marynowanie mięsa mielonegoZiołowa marynata pasuje do każdego rodzaju mięsa np. jagnięciny, jak i do marynowania mięsa mielonego.

Składniki:

6 dużych ząbków czosnku
kilka listków świeżego tymianku
kilka listków świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Zioła posiekać, czosnek obrać z łupiny. W połączyć oliwę, zioła i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalać marynatą, po czym wstawić do lodówki na 40 minut.

5. Cytrusowa marynata do kurczaka

Składniki:

1 pomarańcza (skórka i sok)
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka chili (suszonego)
1/5 szklanki oliwy z oliwek
grubo mielona sól morska
pieprz

Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać sok i skórkę z pomarańczy z resztą składników, następnie polać mięso i wymieszać, tak by marynata całkowicie pokryła mięso.Wstawić do lodówki na około 40 minut.