Jaki rodzaj kawy wybrać na świąteczny prezent?

kawa

Niepisana zasada wręczania prezentów świątecznych brzmi: wręczajmy rzeczy praktyczne, ale takie, których obdarowana osoba raczej by sobie nie kupiła. Jednocześnie prezent musi też odpowiadać gustom obdarowanego, a nie darującego. Jest to pewne wyzwanie, ale gdy znamy czyjeś słabości, wybór prezentu może okazać się prosty!

Czy kawa to dobry prezent na święta?

Kawa jako prezent na święta wbrew pozorom nie jest traktowana jak banał i kicz, a wręcz przeciwnie – jako towar luksusowy, na równi z butelką dobrego alkoholu. Rzecz polega na tym, aby w prezencie kupować kawę z górnej, a nawet najwyższej półki jakościowej. Niskogatunkowe, tanie kawy dostępne powszechnie w marketach to produkty, które pija się zwyczajowo w wielu domach, stąd też każdy doskonale zna różnice między nimi i może nie udać się „wstrzelić” w gust obdarowanej osoby. Z drugiej strony, gdy wiemy, że ten, komu chcemy podarować kawę, posiada dobry ekspres i młynek, zna się na parzeniu tego napoju, ma bogate doświadczenie jako barista lub podróżował po świecie i poznał setki gatunków kawy – nie można popełnić faux-pas, jakim jest wręczenie marketowej kawy mielonej. Dobrym miejscem, aby zakupić dobry, rzadko pijany ze względu na swoją cenę gatunek, jest palarnia kawy Wrocław – miejsce z rzemieślniczą kawą wypalaną na miejscu z ziaren pozyskiwany od najlepszych producentów z całego świata.

Kopi Luwak – dlaczego akurat ta kawa na prezent?

Wśród najdroższych i najbardziej charakterystycznych kaw jest Kopi Luwak. To gatunek, którego wyjątkową cechą jest fakt, że ziarna pozyskuje się z odchodów lukwaków – łaskunów palmowych, czyli niewielkich zwierząt żyjących w dżunglach południowo-wschodniej Azji. Zjadają one owoce kawowców, trawią ich miąższ i nadtrawiają nasiono. W taki sposób wstępnie „obrobione” nasiona kawy okazują się po wypaleniu niezwykle przyjemne w smaku. Kopi Luwak to kawa łagodna, aromatyczna, o ledwo wyczuwalnej goryczce. Charakteryzuje się niską kwasowością, niewielką mocą i czekoladowo-orzechowym posmakiem. Z uwagi na tak specyficzny sposób obróbki, wymagający zbiorów w określonym miejscu, kawa ta jest towarem bardzo luksusowym, bo limitowanym. Kosztuje nawet kilkaset złotych za opakowanie – nie można więc powiedzieć, że jako prezent będzie wyglądała zbyt skromnie!

A może inny gatunek kawy?

Choć Kopi Luwak przypadnie do gustu nawet największym kawowym maruderom z uwagi na łagodny, naprawdę przyjemny smak, to cena tej kawy może rzeczywiście odstraszać tych, którzy na prezent chcieliby wydać trochę mniej. Jaki wówczas wybrać gatunek? Na pewno pozostańmy przy kawach rzemieślniczych – to zawsze lepszy wybór, niż gatunki, które każdy może kupić w sklepie. Wybierzmy gatunek ze średniej półki cenowej, w postaci ziarnistej – szczególnie gdy wiemy, że obdarowana osoba dysponuje młynkiem lub ekspresem mielącym ziarna. Kierujmy się oznaczeniami jakościowymi na etykietach. Zadbajmy o to, by kawa była mało kwasowa, o średniej mocy i ciekawych nutach smakowych. Wybór wygląda nieco inaczej, gdy znamy czyjeś upodobania dotyczące kawy – wtedy można pokusić się o tę najmocniejszą z dostępnych, czy o wysokiej kwasowości, albo najlepiej nadającą się do przyrządzania w kawiarce, którą obdarowana osoba uwielbia. W taki sposób sprawia się naprawdę dobre prezenty!

Artykuł partnera


Zobacz też powiązane artykuły