"Bezmyślnym życiem żyć człowiekowi nie warto" - Sokrates. Jeśli złamiesz zasady zdrowia... stracisz zdrowie

Uprawa ziół

Uprawa ziół w domu stanowi ciekawą alternatywę dla kupowania gotowych mieszanek. Tym bardziej, iż jest to mniej skomplikowane, niż można by przypuszczać. Wystarczy zapewnić im odpowiednie warunku do wzrastania.

Nie potrzeba do ich hodowli wiele miejsca, ani wysiłku. Ważne, aby wybrać dobre miejsce. Najlepszy będzie zakątek ciepły, słoneczny i osłonięty przed wiatrem. Choć wszystko zależy od tego, jakie zioła chcemy uprawiać – niektóre gatunki (jak marzanka, lubczyk czy melisa) potrzebują cienia w południe.
Jeśli chodzi o rodzaj gleby, w której nasze zioła będą najlepiej wzrastać, to dobrze zdecydować się na zakup ziemi żyznej, próchniczej, o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie. Dobrze jest wzbogacać glebę kompostem. Nie wolno przy tym przesadzać z wilgotnością gleby, roślinom nie może być bowiem zbyt mokro. Zioła można uprawiać zarówno w ogrodzie (i jest to korzystniejsze rozwiązanie dla niektórych gatunków), jak i w doniczce. Wymagania co do wilgotności podłoża są u ziół różne – istnieją zarówno gatunki sucholubne (jak oregano, lawenda czy macierzanka) oraz potrzebujące wilgoci ( mięta, arcydzięgiel, melisa). Obfite podlewanie jest wskazane jedynie w czasie suszy. Jeśli chodzi o znoszenie zmiennych warunków klimatycznych, to większość ziół dobrze znosi mrozy. W wypadku tych wrażliwych na mróz (jak estragon, bazylia, rozmaryn itp.), można je na zimę okryć słomą, lub przesadzić do donic i umieścić w domu (już przed pierwszymi przymrozkami).

Przy zbiorze ziół warto pamiętać o kilku zasadach: zbierać je zanim zakwitną (świeże zioła wykorzystujemy latem, a suszone zimą), najlepiej podczas suchej pogody, oraz za pomocą ostrych nożyczek lub noża. Świeże zioła wykorzystujemy od razu (lub robimy z nich maceraty, oleje bądź nalewki), natomiast suszone przechowujemy nie dłużej niż rok.W Polsce istnieją całe plantacje roślin – surowców zielarskich dla przemysłu farmaceutycznego. Uprawia się głównie gatunki z naszej strefy klimatycznej, ale nie tylko. Mogą to być np: bazylia, kminek, kozłek lekarski, mięta pieprzowa, majeranek, prawoślaz lekarski, konwalia majowa, szałwia lekarska, tymianek właściwy i inne. Oprócz zbioru ziół z własnej uprawy możliwe jest także pozyskiwanie roślin ze stanowisk naturalnych.


Zobacz też powiązane artykuły