Home » Żywienie » Właściwości młodego zielonego jęczmienia
młody zielony jęczmień

Właściwości młodego zielonego jęczmienia

Młody zielony jęczmień zyskuje na popularności jako suplement diety osób, które się odchudzają i dbają o swoje odżywianie. Spożywa się go w formie sproszkowanej lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Jest źródłem witamin oraz składników mineralnych Zawiera m.in. bardzo dużą ilość witaminy C o beta-karotenu. Dodatkowo zielony jęczmień to skarbnica egzogennych aminokwasów oraz błonnika pokarmowego. Z tego powodu wykazuje właściwości odchudzające.

Zielony jęczmień bije rekordy popularności – „podobno jest świetny na odchudzanie” piszą fascynaci wszelkich nowości na forach internetowych. Odkąd w „Dzień Dobry TVN” wyemitował audycję poświęconą dietom gwiazd, w której zachwalano zielony jęczmień, znacznie wzrosło zainteresowanie jego „przetworami”.

Jakie są zatem rzeczywiste właściwości tego zboża ?

Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwwirusowe przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosuje się go w leczeniu zmian skórnych cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Nieustannie rośnie też jego popularność jako środka wspomagającego proces odchudzania. Ponadto wykorzystywany jest jako preparat do płukania gardła i odświeżania oddechu.

Zielony jęczmień to źródło witamin (C, E, B) i składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Dodatkowo łodygi są bogate w chlorofil, hormony oraz aminokwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Młody jęczmień charakteryzuje się również właściwościami przeciwutleniającymi, stąd działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwnowotworowo. Stosowany jest m.in. w leczeniu owrzodzeń i dokuczliwego trądziku. Wpływa kojąco na żołądek, stawy i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Ponadto wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszaniu, co zapewnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Warto wspomnieć także, iż młody zielony jęczmień stanowi źródło rozpuszczalnego błonnika pokarmowego przyspieszającego proces metabolizmu tłuszczu. Obniża także znacząco poziom złego cholesterolu we krwi. Występują w nim też frakcje błonnika nierozpuszczalnego, który odpowiada za prawidłową pracę układu pokarmowego. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Ponadto zielony jęczmień bywa pomocny w leczeniu i profilaktyce chorób serca, cukrzycy, nadwagi oraz chorobliwej otyłości. Jaką formę spożywania wybrać i gdzie kupić preparaty z młodego zielonego jęczmienia poczytaj na naturalnemetody.pl


Zobacz też powiązane artykuły

Post Tagged with

Comments are closed.