Pali i piecze – jak złagodzić pieczenie po ostrym jedzeniu

Czy chili jest tak straszna jak ją malują? Ostre fakty o paprykach i garść informacji, która mamy nadzieję, zachęci do mocniejszego doprawiania przygotowywanych potraw..

FAKT:  Swoją ostrość  chilli zawdzięcza alkaloidowi o nazwie kapsaicyna. Jest stosowana jako lek przeciwbólowy, rozgrzewający na stawy i mięśnie. Pobudza wytwarzanie kwasu solnego w żołądku  co  z kolei chroni nasz przewód pokarmowy przed inwazją niechcianych gości.
FAKT: Przy dodaniu chilli do posiłku, organizm spala nawet do 45 kcal  więcej, niż jedząc łagodne dania.
FAKT:  Chilli odkrył wraz z nowym lądem Krzysztof Kolumb w 1492 r. i od tego czasu przypływała do Europy wraz ze złotem.
FAKT: Chili po soli, jest najbardziej popularną przyprawą na świecie.
FAKT: Wbrew powszechnej opinii, to nie nasiona są najostrzejszą częścią papryki, a biała skórka, która je otacza.
FAKT:  Najostrzejsza chilli została  wyhodowana w Australii i nazywa się Trinidad Scorpion Butch T Chilli.Wartość na skali Scoville’a to 1 463 700 punktów
FAKT:  Skala  mierząca ostrość  różnych papryk została  skonstruowana w 1912 roku przez francuskiego farmaceutę Wilbureąa Scoville’a. Dla zobrazowania, czysta kapsaicyna ma 15 – 16 mln jednostek, papryka Jalapeno  –  2,5 –  8 tyś jednostek.
FAKT:  Najdroższym w historii ostrym sosem był „Single-Batch Private Reserve Stock” firmy The Cackalacky Classic Condiment Company, którego cena detaliczna wynosiła $987,86.
FAKT:  Tylko  w Meksyku hodowanych jest  ponad 140 odmian chili.
FAKT:  Kapsaicyna  powoduje wydzielanie endorfin, które są odpowiedzialne m.in. za dobre samopoczucie.
FAKT:  Kapsaicyna i jej pochodne nie są rozpuszczalne w wodzie, więc jeśli zjecie za dużo, bardziej pomoże pomarańcz, przepłukanie ust olejem lub jogurtem, bądź lizanie lodów.

Pali i piecze z powodu zawartej w papryce kapsaicyny, związku chemicznego, powodującego ostry atak na kubki smakowe. Kapsaicyna jest nierozpuszczalna w wodzie, więc po zjedzeniu ostrej papryki, lub ostrego sosu, picie wody, wbrew powszechnej opinii, wcale nie pomaga.
Poniżej kilka sposobów, na złagodzenie pieczenia w ekstremalnych sytuacjach. Dlaczego w ekstremalnych? Bo przecież pieczenie jest dobre.

Jak złagodzić pieczenie po ostrym jedzeniu?

Gdy pali i piecze – kwaśna śmietana
1. Kwaśna śmietana – fantastycznie łagodzi pieczenie, a ból szybko przechodzi. Niestety nie każdy lubi, ale zawsze można spróbować kilku innych sposobów, jak np. oliwa.
2. Wypłukanie ust Oliwą z oliwek lub olejem. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach, więc tym sposobem najszybciej pozbędziemy się pieczenia. Wada tego rozwiązania, jest oczywiście nienajlepszy smak oleju.
Gdy pali i piecze – pomarańcze
3. Pomarańcze. Trochę trzeba ich zjeść, ale naprawdę pomagają. Pod warunkiem jednak, że są mocno soczyste i najlepiej kwaśne.
Gdy pali i piecze – meksykanie radzą
4. Meksykanie radzą, żeby po zjedzeniu chili, kiedy palenie jest nieznośne, zjeść… jeszcze więcej chili! Rozwiązanie na pewno dla odważnych.
Gdy pali i piecze – lody
5. Lody. zadziałają podobnie jak śmietana, ale maja zdecydowanie lepszy smak! Oczywiście najbardziej polecane są te śmietankowe.
Gdy pali i piecze – piwo
6. Piwo. Chyba nie trzeba więcej tłumaczyć. Należy jednak pamiętać, żeby zachować umiar. Sposób tylko dla pełnoletnich.